לינה משותפת

לינה משותפת הייתה שיטת חינוך וגידול ילדים, שהייתה נהוגה ברוב הקיבוצים עד שנות ה-80. בלינה המשותפת, ילדי הקיבוץ היו לנים בלילות יחדיו במבנים ייעודיים, שנקראו בתי ילדים, במנותק מהוריהם. בתי הילדים היוו מעון קבע לילדים, בו גם אכלו, התרחצו ולמדו בשנות בית הספר היסודי. ברוב הקיבוצים המשיכו ללון במשותף עד ההתגייסות לצבא.

כיום, הלינה המשותפת מתחלקת לשני סוגים- ללינה משותפת במיטת ההורים או לינה במיטת תינוק צמוד למיטת ההורים (מיטונת\מתחברת וכו).

לאורך השנים בוצעו מחקרים אשר הוכיחו כי לינה משותפת תורמת לעצמאות וביטחון לילדם. הורים הבוחרים בלינה משותפת עם התינוק במיטתם\במיטונת וודאי מודעים ליתרונות שבלינה המשותפת אך לא בהכרח מודעים לסכנות שצריך להימנע מהן.

משרד הבריאות ממליץ הלינה המשותפת מעניקה ביטחון לתינוק ותחושת עצמאות אך ממליץ לפני כן לדאוג לסביבת שינה בטוחה עבור התינוק.

איך תדאגו לסביבת לינה בטוחה עבור התינוק?

במידה ובחרתם בלינה משותפת במיטתכם- גיל התינוק הינו מעל גיל 3 חודשים, דאגו שהסדין יהיה הדוק, הימנעו משמיכות מיותרות ומסורבלות שעלולות לגרום לחנק השכיבו את התינוק בין הקיר להורה(בחלק הפנימי של המיטה).

אם הנכם מעשנים הימנעו מלינה משותפת במיטתכם.

אם הנכם סובלים מהשמנת יתר או בעיות נשימה הימנעו מלינה משותפת במיטתכם.

אם הנכם נוטלים תרופות מרדימות דוגמת כדורי שינה- לינה משותפת אסורה.

אם בחרתם בלינה משותפת לצד מיטונת-

הלינה מותרת מגיל אפס

בדקו שאין רווח בין המיטה שלכם למיטונת – במידה ויש רווח או הפרש גובה דאגו לצמצמו בדרכים בטוחות. קשרו היטב את המיטונת למיטתכם ואל תסמכו על הצמדת המיטונת למיטה. המנעו ממגן ראש\נחושוש ובובות מיותרות. מיטת התינוק צריכה להיות ריקה למעט שמיכה.

אז למה כן לינה משותפת?

מעניק ביטחון להורים קצת פחות דאגות במהלך הלילה. לא צריך לקום לתינוק. בדרך כלל הורים שישנים לינה משותפת עם התינוק שלהם מרגישים שהם הרבה יותר קשובים לתינוק במהלך הלילה. מעניק לתינוק מעבר קל בין מחזורי שינה ובדרך כלל התינוק זוכה "להנקת חלום" במהלך הלילה. הלינה המשותפת מפחיתה משמעותית התעוררויות בלילה לאם ולתינוק.

מנגד, ללינה המשותפת יש צדדים קצת פחות פוטוגנים-

לעיתים אין פרטיות ולעיתים התינוק יפתח תלות שינה בהנקות- ז"א יוכל להירדם רק בהנקה דבר שקושר את האם לחדר השינה לאורך שעות ההרדמה.\יחזור לישון רק בעזרת הנקה. תינוקות שישנים בלינה משותפת לעיתים יחוו קושי בהירדמות עצמאית.

כמה פעמים אנחנו כל כך עייפים ולא זוכרים אפילו שנרדמנו? כהורים עייפים אנחנו לפעמים נכנסים לשינה מאוד עמוקה גם אם היא קצרצרה ולכן בלינה משותפת יש סכנת התהפכות של ההורה על התינוק. לעיתים אחד ההורים קצת יותר קשוב לתינוק במהלך הלילה אך הסכנה עדיין עורבת.

דבר נוסף, תלות של הילד במיקום הלינה. לינה במיטת ההורים משרה ביטחון לתינוק שלכם ויש סיכוי שכמו כל תינוק שמפתח הרגלים, התינוק שלכם ירגיש בטוח "לכבות" את עצמו ולהרפות רק במיטתכם שמשרה לו רוגע וביטחון. דבר שעלול להקשות כאשר תרצו לגמול והלעביר לחדר משלו.

איך אנחנו בעולם המודרני רואים את זה .תלות של התינוק בהורה, רוצים פרטיות ,

כיום, בעידן הייעוצי שינה וההירדמות העצמאית, הלינה המשותפת קצת נדחקת לפינה.

הורים רוצים לסגל לילדיהם הרגלי שינה כמה שיותר מוקדם, גם אם הם עדיין לא בגיל המתאים בכדי לאפשר שגרת חיים נורמלית וששעת ההרדמה בלילה לא תהיה מלחמת התשה.

מלטונין הינו הורמון השינה ואצל תינוקות אינו מופרש עד גיל 5 חודשים ולכן מאוד קשה להרגיל אותם להירדמות עצמאית כאשר ההורמון לא מופרש אצלם עדיין.

לכן אנחנו, ההורים, נוכחים במהלך ההרדמה כדי לתת חיבוק ותמיכה, תחושת ביטחון ואהבה ועוזרים להם להפריש את הורמון השינה ולהקל עליהם את תהליך ההירדמות.

בעולם המודרני שלנו היום, כשאנחנו קצת חסרי סבלנות ורוצים הכל מהר הלינה המשותפת דורשת מאיתנו קצת יותר. להיות קצת יותר נוכחים, לוותר קצת על עצמינו, על הפרטיות שלנו ועל הספייס שלנו. לינה משותפת בצורה נכונה, עם כללים ברורים מראש תעניק לכם את כל מה שאתם זקוקים לו בזמן שאתם מעניקים לילדים שלכם את כל מה שהם זקוקים לו.

נעמה-שחר-אודות

נעמה שחר

מומחית להורות וגיל הרך. אני מאמינה בליווי יד ביד ובהכנה לחוויית ההורות

רוצים להתייעץ?

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם